Novi Sad
29.06.2011.
12:23 > 10:49
"Parking servis" nabavio je 125 bicikala koje će građani za nekoliko dana moći da iznajmljuju, na pet lokacija u gradu.
  • 10.05.2015 09:51
    Biviklisticka staza Novi Sad-Aqva park Petrolend
    Jos kad bih napravili biciklisticku stazu od Novog Sada do Backog Petrovca gde se nalazi Aqua park Petroland bilo bi extra!
  • Apolitičan

    01.07.2011 13:48
    Predizborna kampanja
    Mada smatram da je čitav "PROJEKAT" obična jeftin politička kampanja, ipak, ostvaviću komentar u sasvim drugom kontekstu.
    Komentar je posvećen sugrađanki JELENI, koja je, kako kaže, "uhvaćena" da vozi svoj bicikl u sred centra Grada!
    Pa dobro, dragi, nesrećni Gradonačelniče, kako dozvoljavaš da kojekakvi piloti juracju nebom iznad Štranda i Ribnjaka, mestima gde ponekad bude i po nekoliko ljudi, i to upravo kad taj manijak jurca nebom, da bi zadovoljio svoje komplekse?
    Koliku kaznu bi trebao da plati taj bolesnik?
    Ovamo kažnjavate bicikliste-penzionere i dobronamerne bicikliste koji jednostavno ne vide ništa loše u laganoj vožnji? baš me interesuje hoćete li isto tako kažnjavati i goste za Egzit, koji se budu vozikali biciklom po samom centru Grada? Pitanje je i za pravosudne organe!
  • PipiNS

    30.06.2011 18:58
    niko od komentatora ne spominje 500 dinara koje dajes kao kauciju da uzmes bicikl. Na tu cifru se dodaje broj sati na koje iznajmljujes sredstvo za voznju. Meni se to cini da nije bas povoljno. Znam i da se vraca.. ali bas 500..
  • M

    30.06.2011 10:27
    Pa to je Ada(PLAZA) i Palic(malo turisticko mesto) a NS je prvi GRAD u Srbiji koji uvodi iznajmljivanje biciklova dakle prvi smo
  • vegan

    30.06.2011 09:05
    Niste prvi
    Na Palicu se bicikli iznajmljuju godinama.
  • seka

    30.06.2011 08:13
    Na Adi se bajkovi iznajmljuju godinama...
  • Boris

    30.06.2011 07:05
    E ovako bi to trebalo da izgleda...http://www.youtube.com/watch?v=BmTpMorBAvU POhvala za trud i ideju, ali za sada to baš i nije dovoljno funkcionalno.
  • 30.06.2011 06:46
    @1 NS
    Takođe radim slično, ne baš da ih očešem ali idem ka njima i ne mrdam ni centa nego gledam ih u oči i teram ih sa staze. E sad neki se izvinu jer vide da su pogrešili, a neki me gledaju u fazonu: Vidi budale kuda vozi, čak neki i kažu kako voziš budalo, na šta ja odgovorim naravno, ali to nije za ovde pisati. A ako im prilazim s leđa onda kada ih obilazim prođem im što bliže.
    Ne vidim drugo rešenje dok ih polcije ne počne derati po džepu. Mogao bih ja ići kolovozom, ali zašto da smetam vozačima auta i autobusa jer je moju stazu neko zauzeo.
  • 1 NS

    30.06.2011 02:37
    "Bofl" projekat
    Prividno pohvalno. Ekološki, praktično, jeftino, svetski. U moru crnih vesti oaza. Ali i to može ostati samo dok je sve u teoriji i na slikama, posle prvih krađa i ova vest biće više crna nego bela.
    Kao višedecenijski biciklista, Novosađanin, vidim toliko nerešenih tehničkih problema u vezi sa ovim da ne vredi ni da počinjem sve da nabrajam.
    Prekratke linije, nedovoljno obezbeđenje, nepraktična kartica...
    Budimo optimisti, na greškama može da se uči i nauči, pa sistem može postati održiv posle nekoliko revizija.

    @Anonimus
    Dala bi se tvoja ideja rafinisati, treba smisliti nešto što će "uljeze" da odvraća od omiljenog im šetališta - bic. staze. Ja ih očešem ili verbalno opomenem kad god mislim da ima smisla. Verujući da je u njihovom interesu da budu na trotoaru.
  • Jovan2

    30.06.2011 00:39
    @Tole
    A treba da im cestitam sto su kupili krs biciklove koji ce se raspasti kada sedne neko tezi od 100kg?
    Pogledaj sliku gde stoji gradonacelnik (koji je pretpostavljam oko 200cm) pored biciklova koje cenim da su 18" ram?

    To sto su ih kupili bas pred pocetak Exita - govori za koga su kupljeni i koliko ce da traju.
  • Jovan

    30.06.2011 00:38
    Ovo je sasvim Ok... ali mi nismo dovoljno civilizovani za ovako nesto.
  • 30.06.2011 00:13
    @ TNt


    @TNt da ti nisu i u AMSTERDAMU ukrali ideju....pa ti si neki suvi genijalac... sram te bilo na lazi i komentaru!
  • Tole

    29.06.2011 22:43
    Kakvi ste vi hejteri, to je neverovatno.
  • Ivan

    29.06.2011 22:02
    dobra idela ali...
    ovo je odlična ideja koju sam video realizovanu u Norveškoj.
    problem je realizacije sistema zaključavanja.
    koliko sam shavtio iz teksta piše samo neki "katanac".
    nako je u ranijm komentarima pomenuo sistem naplate preko elektronskih kartica kakav sam ja isto video u norveškoj, a primenjen je u kombinaciji sa sistemo za zaključavanje koji je praktično zavaren za bicikl i uglavi se u neki kao nosač.
    plašim se da od ovih biciklova neće ništa ostati do kraja leta a osobe koje ih iznajme dovešće sebe u neprijatnu situaciju jer će možda morati da nadoknade vrednost...
    sve u svemu lepa ideja, trebalo je još malo promisliti i uložiti da se izvede kako valja.
    ono što me je zapravo najviše obradovalao u ovoj vesti je "osim izgradnje novih biciklističkih staza, 43 miliona dinara biti izdvojeno za rekonstrukciju postojećih." jer su stvarno na velikom broju lokacija više nego užasne.
    i još samo ovo pa da završim. mislim da bi grad u saradnji sa policijom morao da istrebi skutere i slične oblike prevoza sa biciklističkih staza jer je po zakonu takva staza isključivo rezevisana za bicikliste...
  • Vojkan

    29.06.2011 21:26
    Ko ne pazi... pauk mu odnese bicikl!
  • G

    29.06.2011 20:17
    Kao neko kojem su ukrali 3 bicikla za godinu i mesec dana (nakon čega sam odustao od finansiranja lopova koji policiju ni najmanje ne zanimaju), biće zanimljivo videti kada krene korišćenje, koliko će problem građanima proizvesti ova, ovde nepominjana problematika.
  • jelena

    29.06.2011 19:08
    Jedna sam od onih koja je platila kaznu za voznju bicikla u pesackoj zoni.Inace uhvatili su me kod Vladicanskog dvora,a isla sam iz pravca Riblje pijace.Sita sam se navozala u pesackoj zoni punih 25 metara.Posle toga su mi ukrali biciklo iz biciklane.Gradska vlast je ucinila sve da se osecam povredjenom svaki put kada oni pocnu da defiluju biciklovima po centru,a ja nemam ni biciklo,a ni pravo da se provozam centrom.Sledeci put kada budu pricali o biciklovima neka zbog nas ostecenih barem to rade u zoni koja nije pesacka.
  • Nizina

    29.06.2011 18:04
    Ljubljana Novi Sad
    U ljubljani su nedavno postavljene stanice za bicikla, tako da sto se toga tice ne kasnimo za Slovencima. Ono sto me brine je sistem izvodjenja...u Ljubljani svaki od bicikala je opremeljen sa GPSom protiv kradje a iznamljivanje ide preko Urbana kartice na digitalnim stanicama sa ekranima osetljvim na dodir. Bicikli imaju sa strane magnetni deo koji se postavlja u drzac...koji ne vidim na ovim resenjima.

    Vise o tome na http://en.bicikelj.si/
  • 29.06.2011 17:59
    @Damir
    Neka se sklone u kraj staze ako ništa drugo, a ne zauzmu je celu kao da im je očevina!!!

    I zaboravio sam da spomenem roditelje sa kolicima i malom dečicom koju puste na malim biciklima na stazu. Deca ne voze pravo nego šveraju, stanu iznenada, okreću se na stazi bez gledanja nazad. Dovoljno voze sporo da mogu voziti i trotoarom.
    A tek oni koji vode svoje pse po stazi sa sve povodcem koji se rastegne preko cele staze. Ne znam kakava je razlika u tome što ide stazom za bicikle i smeta nama, a ima trotoar koji je uglavnom duplo širi nego staza.
    Više mi je tih padobranaca po stazama preko glave, dođe mi da uzmem starog motornog ulja u neku flašicu pa da ih malo ''pobiberim'' u prolazu.
  • Vaskez NS

    29.06.2011 17:58
    Ova ideja postoji već dugo vremena u mnogim evropskim gradovima u vidu tzv "community bicycle" programa: http://www.ecobusinesslinks.com/city-bike-sharing.htm

    Jedan od primera je i Beč sa svojim city-bikeom: http://www.citybikewien.at/

    E tu smo "egal" sa njima što je za svaku pohvalu.

    Ali kod nas mora biti "ali", nisam siguran da njima tamo zabranjuju da bicikle voze u "pešačkim" zonama jer onda sva ideja promocije smanjenja saobraćajnih gužvi i zagađenja gradova na ovaj način gubi svaki smisao.
  • zmajček

    29.06.2011 17:18
    hejteri!
    koji ste vi hejteri i seronje na ovom forumu! Ovo je jedna odlična vest konačno među mnoštvom crnih svakog dana. Konstruktivna kritika je uvek dobrodošla ali kada neko uradi nešto dobro to treba pohvaliti!
    Svaka čast onima koji su izgurali ovu priču, ja sam ponosan na moj novi sad što prvi u srbiji ima ovaj servis! Bravo !!!
  • damir

    29.06.2011 16:35
    @anonimus
    gde skloniti roleraše?

    sklanjaju ih sa pešačke staze, sa biciklističke... Pa gde onda roleraši da voze?

    Neka grad napravi još jednu stazu za rolere!
  • Marko Srijemac

    29.06.2011 16:29
    SUPER !!!!
    Svaka čast za gradski vlast. :))
  • TT

    29.06.2011 15:48
    lepi su
    ok lepi su biciklovi. samo onaj dinamo na zadnjem točku mi ne izgleda kao da dodiruje točak? :D
  • 29.06.2011 15:18
    Super sviđa mi se ovo. Ali dajte sada neka policija skloni pešake sa staza, jer od njih se ne može voziti normalno. Stalno iskaču kao zečevi, najgori su oni koji bulje u mobilne pa ni ne gledaju ništa. Onda oni sa rolerima, idu po sredini staze, nogama se razbace preko cele staze, slušalice u ušima ništa ne čuje. Skloni se tek kada kreneš na rizik da ga pretičeš.
    I neka sklone kod Futoške pijace one prodavce sa staze.
    A drugi zahtev za vlast neka sredi malo staze, većina ih je u groznom stanju, ruše, grbe od korenja, ispucale, linija kojima je obeležena biciklistička traka u Narodnog Fronta se izbrisala pa se i ne vidi. A i ove nove staze koje se prave nisu baš nekog kvaliteta, eno na keju kada se ide od železničkog mosta do kanala staza je na mestima grbava.
  • Ilija

    29.06.2011 15:14
    Iako mi se do nekle svidja ideja, realizacija je ocajna.

    Novi Sad - grad broj jedan po broju ukradenih bicikala, sa divljom prodajom istih na lokalnoj pijaci.
    Gde su murjaci?

    Mislite o tome ;)
  • Petar

    29.06.2011 14:44
    Ovo je odlicna vest i prekinite da mracite.
  • Zoltan

    29.06.2011 14:29
    Nadam se da će im uspeti projekat.
  • sanja

    29.06.2011 14:07
    :)
    a da ubace i telep?
    jeftinije mi da iznajmim bicikl nego da idem GSPom do Stranda...
  • Ljiljana

    29.06.2011 14:06
    Ja odgovaram za bajs ako ga ukradu?
  • Milos

    29.06.2011 14:00
    Sve je to lepo, ali...
    1) Kakve ovo veze ima sa Parking servisom?
    2) Zaista su mogli biti ubaceni i drugi delovi grada
    3) Koliko je ceo "projekat" kostao?

    i za kraj

    4) U vestima na 021 je receno da se licna karta zadrzava dok se ne vrati ta kartica, sto znaci da nije moguce da recimo odem na fakultet jednim biciklom, a vratim se drugim (i to sve zajedno platim 40 dinara, tj. vise nego duplo manje nego gradski autobus). Jos veci problem je to sto smo po zakonu obavezni da nosimo licne karte, tako da ako je ostavim u zamenu za bicikl policajac koji me zaustavi ima pravo da me privede i naplati kaznu. Nadam se da niste premeneli vest ili da ja nisam dobro razumeo...
  • m

    29.06.2011 13:45
    sjajan potez. nadam se da ce se u buducnosti ovi NS BIKE punktovi za iznajmljivanje postavljati i na drugim lokacijama po celom gradu pa i na periferiji i u prigradskim naseljima... treba biti oprezan i uraditi kvalitetno sistem zastite bicikala. cene moraju da budu simbolicne!!!
  • nsnn

    29.06.2011 13:40
    a kako bicikl da ostavim u centru ako ne smem da vozim kroz centar? da li se neko toga setio pre ove prekrasne ideje, koja ce najvise bogodovati mladjim ljudima sa hobyjem preprodaja bicikala
  • Jovan2

    29.06.2011 13:39
    Kupljeni su za Exit, jer je neko tamo pomislio kako bi bilo cool da se stranci vozaju na biciklovima kad dodju :P

    Koliko vidim sa slika to je 26" tocak, celicni ram - iste velicine za sve i nema brzine?

    Mogli su barem Nexus 3stepeni zadnji menjac da stave - ovako se nece moci ni na most popeti a ne na tvrdjavu :D
  • milos

    29.06.2011 13:20
    A periferija?
    Mogli bi da ubace Detelinaru i Novo Naselje. Od centra do Stranda ili Zeleznicke ima 5 minuta voznje.
  • мире

    29.06.2011 13:20
    Па те раздаљине могу опуштено пешке да се пређу. Што не ставите једну станицу на Насеље,Детелинару и Лиман 4?
    И кад ћете да средите пешачке стазе између Душана Даниловића и Сељачких Буна на насељу? Јуче су баш ту асфалтирали кошаркашки терен (није искрено ни било потребе), а стазе око тог кварта су тотално испуцале, са рупама, и подигнутим плочама од корена дрвећа, и нису саниране од изградње насеља, што је око 30 година...
  • tNt

    29.06.2011 13:14
    Jos jednom se zahvaljujem gosn Ferku sto mi je iz "prijateljskog" razgovora ukrao ideju!
  • Oglas

    29.06.2011 12:52
    Prodajem više bicikala. Gradski, sa korpom napred i udobnim sedištem. Bicili su fabrički ošmirglani, boja po izboru kupca. Šifra: Novi Sad - Pekam.
  • Stari Grad

    29.06.2011 12:46
    Jel su oni to vozili kroz centar??

    Oma komunalnu zovem!

    Eno onaj čika na prvoj slici sedi na biciklu. Garant je bar pola pedale okrenuo. Ccc sram ga bilo, pa zar pred Rodnijem legitimusom...
  • ja

    29.06.2011 12:43
    to sad znaci da nam je bolje od ostatka Srbije?
    a rupe na putevima sto otpadaju tockovi nikom nista
  • D.B.

    29.06.2011 12:41
    Pitanje je..
    Koliko je to sve koštalo gradjane Novog Sada? Šta je osnovna uloga Parking servisa i gde troši novac koji navodno skuplja "za izgradnju novih parkirališta". Ali zato treba biti novinar a ne nemi prenosilac promašenih ideja.
  • AnaB.

    29.06.2011 12:35
    Hocu staze, bicikl vec imam!
    ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna